NEMOKAMAS PRISTATYMAS | FREE DELIVERY IN EU

Kanapių aliejaus nauda ir panaudojimo būdai

Straipsniai
kanapiu aliejus, hemp oil benefits

Kanapių aliejus buvo atrastas dar prieš mūsų erą. Senovės Azijos civilizacijos greitai pastebėjo, kad kanapių aliejus tinkamas ne tik mityboje – jis tapo plačiai naudojamas medicininiais tikslais, netgi „nemirtingumo eliksyrų“ gamyboje.

Praėjo ne vienas tūkstantmetis, kol kanapių aliejaus gamyba paplito Vakarų šalyse. Tačiau tik pastaraisiais dešimtmečiais jis tapo plačiai naudojamas maisto, kosmetikos, farmacijos pramonėje.

Šiandien kanapių sėklų aliejus yra vienas populiariausių kanapės augalo produktų. Šiame straipsnyje sužinosite, kodėl jis vadinamas vertingiausiu augalų sėklų aliejumi, kurį pravartu turėti savo namuose.

Kanapių sėklų aliejaus atsiradimo istorija

Kanapės augalas – vienas pirmųjų žmonijos sukultūrintų augalų. Spėjama, jog prieš daugiau kaip 10 tūkstančių metų dabartinio Taivano regiono gyventojai buvo pirmieji, pradėję kultivuoti kanapes.

Iš pradžių kanapės buvo naudojamos žemės ūkyje: jos tręšdavo dirvą, sugerdavo vandens perteklių, apsaugodavo kitus augalus nuo saulės, vėjo. Vėliau buvo atrastas kanapių pluoštas, iš kurio imta gaminti virves, lankus, žvejybos įrankius, indus. Kanapių pluoštas buvo pasitelkiamas ir statybose, rūbų, batų gamyboje.

Nors kanapių auginimas nuo pat pradžių sparčiai plito visoje Azijoje ir Artimuosiuose rytuose, būtent Kinijoje įvyko esminis proveržis. Senovės kinai pirmieji kanapių sėklas pritaikė mityboje, pradėjo spausti kanapių aliejų. Prieš beveik 5 tūkstančius metų jie pastebėjo ir gydomąjį kanapių potencialą.

Pagal kinų legendą, Kinijos imperatorius Šenongas (Shen-Nung) atrado, jog arbata su kanapių sėklų aliejumi malšina skausmą, o ant odos tepamas kanapių aliejus ramina sudirgusią odą, gydo bėrimus. Sakoma, kad Šenongas pirmasis sukūrė vaistus kanapių pagrindu, kuriais buvo gydomi patys įvairiausi sveikatos negalavimai.

Maždaug nuo XVI a. kanapių sėklos ir jų aliejus išpopuliarėjo Europos šalių kulinarijoje, įskaitant Lietuvą. Nuo XVII a. kanapių aliejus buvo gaminamas ir Amerikos regionuose. Skirtingai nei Rytuose, Vakarų šalyse kanapių aliejui nebuvo priskiriamos gydomosios galios.

XIX a. pabaigoje Europoje pasirodė pirmieji tyrimai apie kanapių sėklų aliejaus maistinę vertę, tačiau XX a. JAV ir Europos šalyse pluoštinių kanapių industrija ne kartą buvo stipriai apribota ar net draudžiama. To pasekmė: daugelyje šalių tik per pastaruosius dešimtmečius kanapių sėklų aliejus, kanapių arbatos ir kiti pluoštinių kanapių maistiniai gaminiai vėl tapo pripažįstami kaip saugūs.

Kanapių sėklų aliejaus gamyba ir maistinė vertė

Kanapių aliejus yra gaminamas išspaudžiant aliejų iš pluoštinių kanapių sėklų. Šiuolaikinis gamybos procesas vyksta šalto spaudimo ir filtravimo metodais, tokiu būdu išgaunant aukščiausios kokybės, skaidrų kanapių aliejų.

Kanapių sėklų aliejuje nėra kanabinoidų, tačiau jis pasižymi didele maistine verte. Lyginant su kitais augaliniais aliejais, kanapių aliejus turi mažiausią kiekį sočiųjų riebalų rūgščių (7 proc.) ir didžiausią kiekį polinesočiųjų riebalų rūgščių (82 proc.). Jis pasižymi idealiai subalansuotu omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykiu.

Be to, kanapių sėklų aliejuje randami dideli kiekiai vitamino E, beta-karotino (organizme virstančio į vitaminą A), visos būtinosios amino rūgštys, fitosteroliai, fosfolipidai, didžioji dalis mineralų.

Kanapių aliejaus panaudojimo būdai

Kanapių sėklų aliejaus degimo temperatūra yra itin žema (iki 150 °C), todėl jis netinkamas kepimui, apdorojimui aukštoje temperatūroje.

Kanapių aliejus dažniausiai naudojamas įvairaus maisto gardinimui ir gamybai žemoje temperatūroje. Jis gali būti vartojamas ir vienas, kaip maisto papildas, siekiant praturtinti mitybą sveikaisiais riebalais, vitaminais, mineralais ir kitais augaliniais junginiais. Puikių atsiliepimų sulaukia kanapių aliejaus kapsulės, kurios organizmą papildomai praturtina ir kanabidioliu – CBD.

Kanapių sėklų aliejus taip pat populiarus kosmetikos, odos ir kūno priežiūros gaminių ingredientas. Kanapių sėklų aliejumi galima tepti drėgną odą, plaukus, nagus. Jį galima įmaišyti į kitus kremus, aliejus, odos ir plaukų drėkinimo priemones.

Išoriškai naudojamas natūralus kanapių sėklų aliejus puikiai tinka naminiams augintiniams. Juo galima tepti augintinių kailį, išsausėjusią odą, suskeldėjusias letenėles. Yra duomenų, jog kanapių sėklų aliejus gali netgi praturtinti naminių gyvūnų mitybą. Tačiau prieš skiriant jį savo augintiniui, svarbu pasikonsultuoti su veterinaru.

Kanapių aliejaus nauda bendrai sveikatai

Aukštos kokybės, šaltuoju būdu spaustas kanapių sėklų aliejus gali įvairiapusiškai pagerinti bendrą sveikatą. Manoma, jog kanapių aliejaus nauda sveikatai pasireiškia reguliariai suvartojant po 3 arbatinius šaukštelius aliejaus per dieną.

Vartojamas vienas ar su maistu, kanapių sėklų aliejus pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, todėl gali palengvinti su uždegimu organizme susijusių ligų simptomus.

Dėl sudėtyje esančių nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, kanapių aliejus teigiamai veikia imuniteto funkcijas, smegenų veiklą, širdies ir kraujagyslių sistemą. Tyrimai rodo, kad kanapių aliejuje esančios medžiagos gali sumažinti aukštą kraujospūdį, „blogąjį“ cholesterolį, sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, palengvinti priešmenstruacinio sindromo, menopauzės simptomus.

Kanapių aliejus taip pat naudingas susiduriantiems su vidurių užkietėjimu, norintiems pagerinti virškinimo veiklą, medžiagų apykaitą. Dėl antioksidantų gausos, kanapių sėklų aliejus gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažeidos.

Kanapių aliejus odos ir kūno priežiūrai

Kanapių sėklų aliejus, naudojamas išoriškai, pasižymi priešuždegiminiu, antibakteriniu, drėkinamuoju, maitinamuoju poveikiu. 

Manoma, jog kanapių sėklų aliejus regeneruoja odą, slopina uždegimines reakcijas, todėl itin tinka susiduriantiems su bėrimais, egzema, psoriaze, dermatitu, akne ir kitomis odos problemomis.

Kanapių aliejus lengvai įsigeria į gilesnius odos sluoksnius, efektyviai drėkina ir maitina odą, gali sulėtinti odos senėjimo procesus. Jis taip pat gali sustiprinti nagus, suminkštinti ir atkurti nagų odeles. Kanapių aliejus puikiai tinka kasdienei odos priežiūrai.

Nors moksliniai tyrimai nėra plačiai išanalizavę kanapių aliejaus naudą plaukų būklei, tikėtina, kad kanapių aliejus skatina plaukų augimą, atkuria pažeistų plaukų struktūrą, drėkina, tankina plaukus, suteikia jiems žvilgesio. Teigiamas efektas plaukams gali būti pasiekiamas reguliariai naudojant kanapių sėklų aliejų kaip galvos odos, plaukų kaukę.

Kuo skiriasi kanapių aliejus nuo CBD aliejaus?

Kanapių sėklų aliejus neretai yra painiojamas su kanabidiolio (CBD) aliejumi. Tačiau jei kanapių sėklų aliejus yra vienas seniausių žmonijos sukurtų augalinių produktų, CBD aliejus rinkoje egzistuoja tik kelis dešimtmečius.

CBD aliejus nuo kanapių aliejaus skiriasi tuo, kad yra išgaunamas iš kanapės augalo žiedų, lapų ir stiebų, kuriuose natūraliai kaupiasi CBD. Kanapių aliejus gaminamas iš kanapės sėklų, kuriose nėra CBD ar kitų žinomų kanabinoidų.

Kanabidiolis buvo atrastas XX a. 5 dešimtmetyje. Iki šių dienų CBD nauda toliau tiriama. Kasmet pasirodo naujų duomenų apie terapinį CBD aliejus poveikį, populiarėja CBD kosmetika ir kiti gaminiai. Jei kanapių sėklų aliejus puikiai žinomas rinkoje, CBD aliejus dar tik pradeda joje įsitvirtinti.

Skirtingai negu kanapių aliejus, kuris pirmiausia skirtas maistui, CBD aliejus yra priskiriamas terapinį poveikį turintiems maisto papildams. Tyrimai rodo, kad CBD aliejus slopina skausmą, raumenų įtampą, gerina nuotaiką, miego kokybę, potencialiai gali būti efektyvus įvairių ligų gydyme.

Nors kanapių sėklų aliejus neturi gydomojo poveikio, unikali maistinė sudėtis, skoninės savybės, teigiamas poveikis sveikatai ir plačios panaudojimo galimybės jį leidžia priskirti vienam iš vertingiausių kanapės augalo produktų.

Dalintis straipsniu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Straipsniai